Yeşil Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Yeşil Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil domates turşusu, Turşuyu sevmeyen yoktur galiba. Özellikle de kuru baklagillerin yanında, olmazsa olmazlardandır. Önceden ninelerimiz, büyük bidonlara turşularını kurarlarmış. Bahar ve yaz aylarında kurulan turşular, kış için en önemli yiyecektir. Sebzelerin vitaminleri bozulmadan, uzun sürede tutabilen tek şeydir turşu. Dalından taze koparılmış ya da pazardan taze aldığımız yeşil domatesler, turşu yapmak için en ideal sebzedir. Bahçesi olup domates yetiştirenler, artık bahar ayına yaklaştıklarında, domateslerin kızarması yavaşlar ve yeşil duran domatesleri toplayıp turşu yapabilirler. Ben her turşu yaptığımda muhakkak yeşil domates, diğer adıyla (Fireg)'den de turşu yaparım. İnanın diğer turşular gibi yeşil domates turşusu da çok lezzetli oluyor. Yemeklerimizin yanına bir çeşit, yeni bir tat kazandırıyor. Her sene yaptığım domates turşusu tarifini sizlerle paylaşmak isterim.


Yeşil domates turşusu için gerekli malzemeler

  • 2 kilo yeşil domates
  • 2 su bardağı sirke
  • 1 su bardağı kaya tuzu
  • 2 yemek kaşığı limon tuzu
  • 1 bağ maydanoz
  • 1 avuç nohut

Yeşil Domates Turşusu Nasıl Yapılır?


İlk olarak boş bir kapta, kaynatılmış ılık su hazırlıyoruz. Ardından yıkadığımız domateslerimizi büyük ise dörde, küçük boy ise ikiye kesiyoruz. Turşuyu kuracağımız kabı hazırlıyoruz. Bu kap cam olursa, daha sağlıklı olur. Büyük cam kavanozun içine doldurmadan önce en alt kısma nohutları atıyoruz. Nohut, turşunun ekşimesini sağlıyor. Daha erken oluşmasına yardımcı oluyor. Sonra kesmiş olduğumuz domateslerimizi, sıkıştırarak, cam kavanoza basıyoruz. Ara ara sarımsaklardan ve limon tuzlarından atıyoruz. İşlemimiz bitince son olarak, kaya tuzunu döküyoruz, sirkemizi boşaltıyoruz ve suyumuzu aldığınca dolduruyoruz. En üstüne ise maydanozları kapak gibi kapatıyoruz. Turşu kurma işlemimiz bitti fakat, kavanozumuzun kapağını kapatmıyoruz. Bir gece ağzı açık kaldın ki eksilebilir, o yüzden üzerine su ekleyebiliriz ve tuzuna da bakalım. Ertesi gün iyice kapağını kapatalım. Hava almaması gerek yoksa kısa sürede bozulmasına sebep olur. Karanlık ve serin bir yerde kalmasına özen gösterelim. Yaklaşık 20-25 gün sonunda açıp tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Yeşil Domates Turşusu Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yoğurtlu Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Derin Dondurucuda Domates Saklama

Derin Dondurucuda Domates Saklama

Domates Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Domates Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Domates Tarlası Türleri ve Özellikleri

Domates Tarlası Türleri ve Özellikleri

Salçalı Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Siyah Domates Tohumu Türleri ve Özellikleri

Siyah Domates Tohumu Türleri ve Özellikleri

Güncel

Domates Ağacı Türleri ve Özellikleri

Domates Ağacı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Havuçlu Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Domates Çorbası, Sıcak çorbalar kış ayların da içimizi ısıtan yiyecekler arasındadır. Ülkemizde birçok çorba yapılır. Hemen hemen her şeyden de çorba [...]

Saksıda Domates Yetiştirme Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Saksıda Domates Yetiştirme Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Saksıda Domates Yetiştirme: Domates tohumlarını hazır paket almak yerine köylerde yetiştirilen domateslerin çekirdeklerini bir peçete ya da kâğıt havlu içerisinde kuru[...]

Domates Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Domates Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Domates Yemeği, Domates şüphesiz yemeklere en lezzet veren sebzelerden biri. Faydalarını birebir yaşamış biri olarak, domatesin her çeşit yemeğini denemekten çekinmedim[...]

Domates Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Domates Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Domates Reçeli; bu konu hakkında benden çok bilgisi ve macerası olan yoktur sanırım. Domates reçelinin macerası mı olurmuş demeyin. Biz ailecek her sene sadece bu reçeli[...]

İrmikli Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli domates çorbası çok sağlıklı ve vitaminlidir. Çorbalar sofralarımızın baş tacıdır. Çorba her sofralara yakışır. Çok hafiftir. Ayrıca kış aylarında ç[...]

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6