Konserve Domates Tarifi ve Malzemeleri
22 Temmuz 2024

Konserve Domates Tarifi ve Malzemeleri

Konserve Domates:

Kış aylarında tamamen doğal ve %100 organik domates bulmak oldukça zordur. Yazın yediğimiz taze, kırmızı domatesleri kış aylarında elde edemediğimiz için yazdan konserve domates hazırlamak gerekmektedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetişen mis kokulu domatesler, kış aylarında yerini güneş görmeyen seralara bırakmaktadır. Serada yetişen domatesler, yazın olduğu gibi kırmızı olmamakta ve gelişimleri de geç olmaktadır. Bu nedenle de fazlasıyla hormon ilaçları kullanılmaktadır. Domates üreticileri, kışın da para kazanmak için çeşitli hilelere başvurabilmektedir. Seralarda ve hormon ilaçları ile yetiştirdikleri domatesleri parlatarak yüksek fiyatlarla tüketiciye sunmaktadırlar. İnsan sağlığını tehlikeye atan bu hormon ilaçları kullanılmış domatesler yerine, yazdan güneşin altında ve hormonsuz büyüyen domatesleri alıp eski usul konserveler hazırlayarak kış için saklayabiliriz. Böylece hem sağlıklı hem de elimizin altında hazır doğranmış domates bulunur. Konserve domates nasıl hazırlanır merak ediyorsanız, tarifi okumanız yeterli olacaktır.

Konserve Domates İçin Gerekli Malzemeler

  • 5 kilogram domates
  • 4 adet 1 kiloluk veya 8 adet yarım kiloluk kavanoz
  • 2 yemek kaşığı tuz

Konserve Domates Nasıl Yapılır?

Yıkadığınız ve kabuğunu soyduğunuz domatesleri dilediğiniz büyüklükte doğrayabilirsiniz. Kullanım amacınıza göre değişiklik gösterebilir. Ben domatesleri üç farklı boyutta doğradım. Birincisi iri küpler halinde, güveç ve benzeri yemeklerde kullanmak için. İkincisi küçük küpler halinde, menemen ve benzeri yemeklerde kullanmak için. Üçüncüsünü ise robotta çektim, çorbalarda ve çeşitli soslarda kullanmak için. Siz de dilediğiniz gibi doğrayıp domates konserveleri hazırlayabilirsiniz. Doğradığınız domatesleri derin bir tencereye koyup ocağın altını yakın. Ocağa koyduğunuz domatesler kaynamaya başladıktan sonra karıştırıp her yerinin eşit miktarda ısınmasını sağlayın. 5 dakika kaynayan domatesleri fazla sulandırmadan ve ocaktan indirmeden tuz ekleyin. Daha sonra yıkayıp kuruladığınız cam kavanozlara doldurun. Kaynayan suda beklettiğiniz kavanoz kapaklarını sıcak olan konservenin ağzına kapatıp ters çevirin. Olduğu yerde soğumaya bırakın. Soğuyan kavanozları serin bir yerde saklayabilirsiniz. Ben yıllardır bu şekilde konserve domates yapıyorum ve hiç bozulma olmadı. Bu işlem size fazla güven vermiyorsa, domatesleri doldurduğunuz kavanozların ağzını sıkıca kapatıp derin bir tencerenin içine ters bir şekilde koyun. Tencerenin alabileceği kadar kavanoz sığdırıp yarısına kadar su doldurun ve 15 dakika kaynatın. Kaynattığınız kavanozları tencerenin içinde soğutun.

Not:

Ben 25 kilogram domatesten 6 adet 1 kiloluk ve 27 adet yarım kiloluk kavanoz konserve elde ettim. Her 5 kilogram domatesten bir kiloya yakın bir miktar azalıyor. Siz de bir kış yetecek kadar konserve domates istiyorsanız, domates ve kavanoz miktarlarını artırarak çoğaltabilirsiniz. Ayrıca bir kere kullandığınız cam kavanozları tekrar kullanabilirsiniz ancak kapaklar mutlaka her yıl yenilenmelidir. Kapakları alırken dikkatli olun; çizik veya yamukluk olmamalıdır, deforme olmuş kapaklar konserveyi bozabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

1 Domates Kaç Kalori?

1 Domates Kaç Kalori?

Havuçlu Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Domates Çorbası Kremalı Tarifi ve Malzemeleri

Domates Çorbası Kremalı Tarifi ve Malzemeleri

Domates Türleri ve Özellikleri

Domates Türleri ve Özellikleri

Domates Ağacı Türleri ve Özellikleri

Domates Ağacı Türleri ve Özellikleri