Domates Biber Konservesi Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Domates Biber Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Domates Biber Konservesi

Yaz ayları boyunca mis kokulu domates ve biberlerle lezzet dolu yemekler pişiriyoruz. Tam mevsiminde yetişen bir sebze ya da meyvenin yerini ne tutabilir ki? Kış aylarında sera ürünü olan ve lezzetsiz hatta sağlıksız olduğunu düşündüğümüz hormonlu sebzeleri sevdiklerimize yedirmek istemiyoruz. Bu nedenle, kışlık hazırlık yapmanın tam zamanı geldi. Domates biber konservesi tarifini hem hazır menemen olarak hem de yemeklere harç, makarnalara sos olarak kullanabilirsiniz.

Domates Biber Konservesi Malzemeleri

  • 10 kg domates
  • 5 kg yeşil biber
  • 1 baş sarımsak
  • Yeteri kadar tereyağı
  • 1 çorba kaşığı tuz

Domates Biber Konservesi Nasıl Yapılır?

Öncelikle domateslerin üzerine bıçakla iki çizik atıp kaynamış suyun içine atıyoruz. Yaklaşık on dakika beklettikten sonra domateslerin rahatlıkla soyulduğunu göreceksiniz. Ocağın altını yakıp bir süre kaynatırsak daha kısa sürede istediğimiz kıvama gelecektir. Kaynar sudan aldığımız domatesleri soğuk su dolu kaba koyuyoruz. Dayanabileceğimiz soğukluğa ulaşan domatesleri birer birer soyuyoruz. Tüm domateslerin soyma işlemi sona erdiğinde büyükçe bir leğenin içine domatesleri küp küp doğrayıp dolduruyoruz. Büyükçe bir tencereye bir miktar tereyağı ekliyoruz. Köpük köpük oluncaya kadar tereyağını kavuruyoruz. Üzerine domatesleri koyup kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.

Diğer taraftan bir baş sarımsağın tamamını soyup sahanda dövüyoruz. Rendelemek de mümkün tabi hatta tercihe göre iri iri doğrayabilirsiniz de. Hazırlanan sarımsakları domateslerin üzerine ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Domatesler pişerken biberleri hazırlamaya başlıyoruz. Biberleri tercihe göre iri ya da ince ince doğruyoruz. Tavada tereyağını erittikten sonra biberleri dikkatlice, yani yakmadan kavuruyoruz. Biberlerin tamamı kavrulduktan sonra domatesler de sos kıvamına geldiyse biberleri ilave ediyoruz. 1 çorba kaşığı tuzu da ekliyoruz (Tuzu kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz). Domatesli biber konservemizi iyice karıştırıyoruz.

Önceden yıkayıp dikkatli kuruladığımız (Dikkatlice diyorum çünkü içinde bir damla su dahi kalsa bozulur) ve ters çevirdiğimiz kavanozların içine sıcakken hızla paylaştırıyoruz (Büyük bir fincanla da koyabilirsiniz. Çünkü oldukça sıcak oluyor ve kepçe çok oyalıyor). Doldurduğumuz kavanozun kapağını sıkıca kapatıp ters koyuyoruz. Kavanozların yerini önceden belirlemiş olmak gerekiyor çünkü ertesi gün sabaha kadar yerinden kıpırdamaması lazım. Tüm kavanozların dizim işlemi bittikten sonra ertesi güne kadar yerinden oynatmıyoruz. Ertesi gün olduğunda ise tüm kavanozların kapaklarını çeviriyoruz. Eğer açılmıyorsa tutmuş demektir. Açılan olursa buzdolabında saklayıp kısa bir süre içinde tüketmek gerekiyor.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni