Domates Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Domates Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Domates Reçeli

Domates reçeli hakkında pek çok bilgiye ve maceraya sahip biri olarak, bu konuda sizlerle paylaşacaklarım oldukça fazladır. Domates reçelinin macerası olur mu demeyin. Biz ailecek her sene sadece bu reçeli yapmak için köye gideriz. Özellikle anneannem bu konuda ustadır. Dedemle birlikte armut domates almak için pazara gider, sıkı bir pazarlıktan sonra yaklaşık 75 kilo kadar domates alıp eve bisikletle taşırdık. Düşünün, o domatesleri ne zor ve ne iştahla taşıdığımızı. Şeker siparişi edilir ve domatesi, kazanı, odunu derken gün biter ve ertesi gün sabah ezanı ile işe başlardık.

Yapımını aşağıda anlatacağım için lezzetini anlatmak istiyorum sizlere. Eğer hakkı verilerek yapıldıysa, benim gibi her sabah bir kase dolusu yiyebilirsiniz ve özellikle damağınızda ezildiğinde ve reçelin suyu boğazınızı yaktığında ne demek istediğimi sizler de anlayacaksınız. Özellikle kışın düzenli tüketildiğinde, şahsen kendimden biliyorum, soğuk algınlığı ve öksürük şikayetleriniz olmayacaktır. Tavsiye ederim demek istemiyorum çünkü bu eşsiz lezzeti bizzat ve ısrarla tatmanızı istiyorum. Reçelin suyu öyle tatlı bir kırmızımsı bir hal alıyor ki domatesin rengiyle uyumu bile göz zevkinize yeter bence. Sizleri daha fazla bekletmeden tarifini ve yapımını tamamen kendi uyguladığımız şekilde anlatmaya başlıyorum.

Domates Reçeli İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 Kilo armut domates + 4 domates
  • 1 Kilo şeker
  • 1 Buçuk litre su
  • 1 Çay kaşığı limon tozu
  • Yarım kilo kadar kireç suyu

Domates Reçeli Nasıl Yapılır?

Öncelikle ana malzememiz armut, yani uzun domatestir. Bir kilo domatese ilave dört domates eklenmesinin nedeni, çekirdekleri ve kabuklarına tam denk gelmesidir. Domatesleri öncelikle güzelce yıkıyor, kabuklarını soyuyor ve dikine dört eşit parçaya dilimliyoruz. Dilimlerin iç kısmında kalan çekirdekleri çay kaşığı ile tamamen temizledikten sonra bu sefer yatay olarak iki eşit parçaya ayırıyoruz. Temizlenen domatesleri bir leğenin içinde kireç suyuna basıyoruz. Kireç suyu, kirecin üzerindeki beyaz sudur. Kireç suyunda bekleme süresi, domateslerin sertleşmesine kadardır. Domatesler sertleşirken biz de şerbetini hazırlayalım.

Öncelikle odun ateşi, reçeli daha lezzetli yapar ama biz ocak üzerinde yaptığımızı düşünelim. Orta ocakta ve yüksek ateşte su ve şekeri kaynatıyoruz. Kaynamaya başlamadan önce sertleşen domatesleri altı, yedi kere bol su ile yıkayıp tamamen kireçten arındığından emin olduktan sonra, en az on dakikadır kaynayan şerbetimizin içine yavaşça bırakıyor ve arada karıştırarak kıvamına bakıyoruz. Şimdi dikkat, püf noktasına geldi sıra: Kaynayan reçelin rengi hafif hafif cam gibi parlamaya başladığında limon tozunu ekleyip karıştırıyor ve on beş dakika daha kaynatıp ocağı kapatıyoruz. Bir diğer sırrı ise reçelin piştiği tencerede soğumaya bırakılmasıdır. Ilımaya başladığında kıvamını kontrol ettiğinizde kıvamının tutmadığını düşünürseniz endişelenmeyin; üzerine tülbent örtüp bir gün güneşte bırakırsanız kendini toplayacaktır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni