Domates, yıl boyunca yemeklerimizde sıkça kullandığımız temel bir sebzedir. Yaz aylarının güneşli günlerinde yetişen bu bitki, seralarda kış aylarında da üretilmektedir. Ancak sağlığımız için en doğrusu, mevsiminde tüketmektir. Bu nedenle, domatesin lezzetini kışa saklayabilmek için salça yapmak geleneksel bir yöntemdir. Ancak, özellikle büyük şehirlerde çalışan kişiler için salça yapmak zahmetli bir iş olabilir. Bu yüzden, daha pratik yollarla domatesi kışa saklamak tercih edilmektedir. Derin Dondurucuda Domates Saklamak Bu yöntem oldukça basittir ancak dikkat gerektirir. Eğer büyük bir derin dondurucunuz varsa işiniz daha da kolaylaşır. Dalından yeni kopmuş kadar taze ve lezzetli çiğ domatesleri saklayabilirsiniz. Bunun için, sağlam ve etli domatesleri sirkeli suda iyice yıkayıp kurulayın. Daha sonra, domatesleri tüm olarak, küp şeklinde keserek veya kabuklarını soyup blenderdan geçirerek kilitli buzdolabı poşetlerine doldurup saklayabilirsiniz. Büyük dondurucularda özel ürünler saklarken paketlerin etiketlenmesine ve kolayca erişilebilir bir şekilde yerleştirilmesine dikkat etmek gereklidir. Domates Püresini Pişirerek Kavanozlarda Saklamak Bu yöntemde ilk kural temiz malzeme kullanmak ve mutfakta hijyeni sağlamaktır. İşte sade domates püresi hazırlama adımları:
Derin Dondurucuda Domates Saklamanın Tarifi Her şey mevsiminde harika ve ekonomiktir. Bu yüzden, hem aile bütçesi için hem de kış mevsiminde hormonsuz organik gıdalar tüketebilmek için yazdan hazırlıklar yapılır. Ağustos ayının ortaları ve Eylül ayına kadar domatesler mevsimine uygun olgunluğa erişir ve maliyetleri düşer. Derin dondurucuya koymak için en uygun zamandır. Dondurucuya koymak için, etli domateslerin kabuklarını soyup mutfak robotundan geçirerek veya kuşbaşı doğrayarak, tek kullanımlık poşetlerde dondurucuya kaldırabilirsiniz. Yemeklerde kullanmak için, küp şeklinde doğrayın ve 2 ila 3 kepçe ölçüsünde poşetleyin. Çorbalarda kullanmak için ise robottan geçirebilirsiniz. Poşetin içinde hava kalmayacak şekilde havasını alın, ağız kısmını sıkıca bağlayarak ve üzerine ambalajlama tarihi yazarak derin dondurucuya kaldırın. Domatesleri donmuş veya çözerek kullanabilirsiniz. Çözüldükten sonra bir daha dondurulmaz ve kısa süre içinde tüketilmesi gereklidir. Dondurucuda saklama süresi 12 aydır. |