Güneşte Domates Kurutma Günümüzde her mevsimde kolaylıkla domates yetiştirilebilmektedir. Ancak yaz aylarında yetişen domatesler, diğer mevsimlerde serada yetiştirilen domateslere göre çok daha lezzetli olmaktadır. Güneşin yaydığı ısı ile domates kurutmak, hem daha sağlıklı hem de kış günlerinde daha lezzetli domates tüketmek için oldukça önemlidir. Geçmişte ve Günümüzde Domates Kurutma Yöntemleri Geçmişte büyüklerimiz, kışa hazırlık olarak birçok besini kurutarak saklarlardı. Günümüzde ise besinleri dondurucuda saklamak yaygın bir yöntem haline gelmiştir. Serada yetiştirilen domatesler, yapay atmosfer ortamında yetiştirildiği için yıl boyunca kolaylıkla domates tüketilebilmektedir. Ancak yaz aylarında yetişen domateslerin lezzeti, serada yetişenlere kıyasla çok daha fazladır. Güneşte Domates Kurutma Yöntemi Güneşte domates kurutma işlemi, küçük çeri domatesleri ortadan ikiye bölerek ve fırın tepsisine dizerek yapılabilir. Domatesleri kurutmak için:
Küçük dilimler halinde kesilen domatesler, güneşin etkisi ile daha hızlı kurur. Bu şekilde domateslerin suyu daha çabuk buharlaşır ve kuruma süresi kısalır. Domates Kurutmanın İpuçları
Güneş ocaklarının önünü açarak, önündeki etek parçası mutlaka güney cephede olacak şekilde yerleştirilmelidir. Güney cepheye bakan bir balkon duvarı, rüzgarın etkisini azaltarak kuruma sürecine fayda sağlar. Domates Kurutma Süreci ve Saklama Tepsilere tuzlanıp dizilen domateslerin altlarına nihale yerleştirilir. Bu, ısınmış olan tepsinin güneş ocağındaki kartona temas ederek yanmasını önler. Domatesler, sabah saat 8'den akşam güneş batana kadar güneşte kalabilir. Eğer domatesler tam olarak kurumamışsa, bir gün daha güneşte bırakılmalıdır. Kuruyan domatesler cam kavanoza yerleştirilir, ancak hemen ağzı kapatılmamalıdır. Tam kurumayan domatesler, kavanozda rutubet oluşmasına yol açabilir. Bu nedenle, domateslerin tamamen kuruduğundan emin olunmalıdır. |