Kışlık acı biber domates sosu nasıl yapılır?

Ev yapımı kışlık acı biber domates sosu, mevsimin lezzetlerini uzun süre muhafaza etmenin en pratik yollarından biridir. Taze domates ve acı biberlerin uyumunu cam kavanozlarda ölümsüzleştiren bu tarif, sofranıza yazın enerjisini taşıyor.

20 Kasım 2025

Kışlık Acı Biber Domates Sosu Nasıl Yapılır?


Kış aylarında kahvaltılarınızı ve yemeklerinizi lezzetlendirecek, ev yapımı acı biber domates sosu hazırlamak oldukça kolay ve keyiflidir. İşte adım adım tarif:

Malzemeler:


  • 2 kg olgun domates
  • 500 gr acı biber (tercihen kırmızı ve taze)
  • 1 baş sarımsak
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker (isteğe bağlı, domatesin asiditesini dengelemek için)
  • Yarım çay bardağı sirke (koruyucu etki için)
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı, ekstra acılık için)

Hazırlık Aşamaları:


  • Domateslerin kabuklarını soyun: Domateslerin alt kısmına çizik atıp kaynar suda 1-2 dakika beklettikten sonra soğuk suya alarak kolayca soyabilirsiniz.
  • Domatesleri ve acı biberleri küp küp doğrayın. Sarımsakları ince ince dilimleyin veya ezin.
  • Büyük bir tencereye zeytinyağını alıp, salçayı ekleyerek kavurun.
  • Doğranmış domates, acı biber ve sarımsağı tencereye ekleyip orta ateşte yaklaşık 30-40 dakika pişirin, ara sıra karıştırarak domateslerin suyunu çekmesini sağlayın.
  • Pişen karışımı blendırdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayın.
  • Tekrar tencereye alıp tuz, şeker ve isteğe bağlı kırmızı toz biberi ekleyerek 10-15 dakika daha kaynatın.
  • Son olarak sirkeyi ekleyip 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.

Bottolama ve Saklama:

  • Cam kavanozları ve kapaklarını kaynar suda sterilize edin.
  • Sosu sıcakken kavanozlara doldurup, ağzını sıkıca kapatın.
  • Kavanozları ters çevirip soğumaya bırakın. Bu, vakum etkisi yaratır ve uzun süre bozulmadan saklanmasını sağlar.
  • Serin ve karanlık bir yerde (kiler veya dolap içi) muhafaza edin. Açıldıktan sonra buzdolabında saklayın.

İpuçları:

  • Acı seviyesini ayarlamak için biberlerin çekirdeklerini çıkarabilir veya olduğu gibi kullanabilirsiniz.
  • Kıvamını kontrol ederek pişirme süresini uzatıp kısaltabilirsiniz.
  • Farklı lezzetler katmak için kekik, nane veya fesleğen gibi baharatlar ekleyebilirsiniz.

Bu sos, kış boyunca makarnalarınızda, et yemeklerinizde veya kahvaltıda tüketmek için harika bir seçenek olacaktır. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Organik Domates Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Organik Domates Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Sebzeli Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Sebzeli Domates Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Domates Çorbası Kaç Kalori?
Domates Çorbası Kaç Kalori?
Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
Domates Turşusu Tarifi ve Malzemeleri
Domates Kürü Tarifi ve Malzemeleri
Domates Kürü Tarifi ve Malzemeleri
;