domates.gen.tr
domates

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Yeşil Domates Turşusu

Yeşil domates turşusu, Turşuyu sevmeyen yoktur galiba. Özellikle de kuru baklagillerin yanında, olmazsa olmazlardandır. Önceden ninelerimiz, büyük bidonlara  turşularını kurarlarmış. Bahar ve yaz aylarında kurulan turşular, kış için en önemli yiyecektir. Sebzelerin vitaminleri bozulmadan, uzun sürede tutabilen tek şeydir turşu. Dalından taze koparılmış yada pazardan taze aldığımız yeşil domatesler, turşu yapmak için en ideal sebzedir. Bahçesi olup domates yetiştirenler, artık bahar ayına yaklaştıklarında, domateslerin kızarması yavaşlar. Ve yeşil duran domatesleri toplayıp turşu yapabilirler. Ben her turşu yaptığımda muhakkak yeşil domates, diğer adıyla ( fireg) dende turşu yaparım. İnanın diğer turşular gibi yeşil domates turşusu da, çok lezzetli oluyor. Yemeklerimizin yanına bir çeşit, yeni bir tat kazandırıyor. Her sene yaptığım domates turşusu tarifini sizlerle paylaşmak isterim. 

Yeşil domates turşusu için gerekli malzemeler: 
  • 2 kilo yeşil domates
  • 2 su bardağı sirke
  • 1 su bardağı kaya tuzu
  • 2 yemek kaşığı limon tuzu
  • 1 bağ maydanoz
  • 1 avuç nohut  
yapılışı: İlk olarak boş bir kapta, kaynatılmış ılık su hazırlıyoruz.
Yeşil Domates Turşusu

Ardından yıkadığımız domateslerimizi büyük ise dörde, küçük boy ise ikiye kesiyoruz. Turşuyu kuracağımız kabı hazırlıyoruz. Bu kap cam olursa, daha sağlıklı olur. Büyük cam kavanozun içine doldurmadan önce en alt kısma nohutları atıyoruz. Nohut, turşunun ekşimesini sağlıyor. Daha erken oluşmasına yardımcı oluyor. Sonra kesmiş olduğumuz domateslerimizi, sıkıştırarak, cam kavonaza basıyoruz. Ara ara sarımsaklardan ve limon tuzlarından atıyoruz. İşlemimiz bitince son olarak, kaya tuzunu döküyoruz, sirkemizi boşaltıyoruz ve suyumuzu aldığınca dolduruyoruz. En üstüne ise maydanozları kapak gibi kapatıyoruz. Turşu kurma işlemimiz bitti fakat, kavonozumuzun kapağını kapatmıyoruz. Bir gece ağzı açık kaldın ki eksilebilir, o yüzden üzerine su ekleyebiliriz  ve tuzunada bakalım. Ertesi gün iyice kapağını kapatalım. Hava almaması gerek yoksa kısa sürede bozulmasına sebeb olur. Karanlık ve serin biyerde kalmasına  özen gösterelim. Yaklaşık 20-25 gün sonunda açıp tüketebilirsiniz. Afiyet olsun. 

Yayınlanma Tarihi : 25.01.2016 09:49:44

Yeşil Domates Turşusu Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Yeşil Domates Turşusu"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Domates Soslu Köfte

Domates soslu köfte, özellikle köfte çocuklar tarafından oldukça beğenilerek ve severek tüketilen bir besin kaynağıdır. Özellikle etteki protein çocukların gelişimi açısından büyük yarar sağlamaktadır. Köfteye her türlü farklı mal...

Pirinçli Domates Çorbası

Pirinçli Domates Çorbası ; Domatesin bir çok faydası olduğu bilinmektedir. Salataları, çorbaları, yemekleri, reçeli ve bir çok çeşidi yapılmaktadır. Yemeklere domates koymak, vitamin ve mineral ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşılaya...

Sütlü Domates Çorbası

Sütlü Domates Çorbası; Kilosuna dikkat eden hanımlar, ne yiyeceğim sıkıntısı çekenler, hem kalorisi düşük hem besleyici hemde besin değeri yüksek olan sütlü domates çorbasını denemelerini tavsiye ederim. Kolaylık temin edeceğiniz...

Domates Suyu

Domates Suyu: Bol ve çeşitli vitaminleri, mineralleri ve faydalı organik asitleri ile tıbbi değeri çok yüksek bir sebze olan domatesin, vücudumuza kükürt, fosfor ve organik sodyum verdiğini vurgulayan uzmanlar, bir domateste bulun...

Domates Soslu Makarna

Domates soslu makarna, genellikle domates hemen her yemeğin içinde sıklıkla kullanılan bir besin ögesidir. Özellikle yaz aylarında en sık tüketilen domates pek çok çeşitteki nefis yemeklerin içinde kullanılmaktadır. En çok favori...

Şehriyeli Domates Çorbası

Şehriyeli Domates Çorbası, Sıcak çorbalar kış ayların da içimizi ısıtan yiyecekler arasındadır. Ülkemiz de birçok çorba yapılır. Hemen hemen yerşeyden de çorba yapılmaktadır. Bu çorbaları büyüklü, küçüklü herkes tüketir. Çorbalar...

Kremalı Domates Çorbası

Kremalı domates çorbası, herkesin çok beğenerek tükettikleri domates çorbasının krema ilave edilip hazırlanması, çorbaya ayrı bir lezzet vermiştir. Kremalı domates çorbası tahmin edilenin aksine hazırlanması oldukça kolay bir ç...

Domates Turşusu

Domates Turşusu, Domatesi birçok yerde kullanırız. Girmediği yemek ve sos neredeyse yoktur. Domatesten yemek harici salçası ve turşusu yapılmaktadır. Domates turşusu çok güzel oluyor. Kış aylarında da çok güzel tüketiliyor. Her tü...

Konserve Domates

Konserve domates: Kış aylarında tamamen doğal yani %100 organik domates bulamıyoruz.Yazın yediğimiz tazecik içi kıpkırmızı domatesleri kış aylarında elde edemeyeceğimiz için yazdan konserve domates hazırlamak zorunda kalıyoruz...

Domates Çorbası Kremalı

Domates çorbası kremalı, özellikle büyük küçük herkes çorbayı severek tüketmektedir. Pek çok çeşit çorba bebekler, çocuklar ve yetişkinler için sofrada vazgeçilmeyen bir lezzettir. Çoğunlukla evde yapılan çorbalar daha besleyici b...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

domates, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Mayıs - 2018