domates.gen.tr
domates

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Domates Yetiştiriciliği

Domates Yetiştiriciliği, domates sıcak ve ılıman iklimde yetişen bir sebzedir. Yetiştirme evrelerinde ısı sıfırın altına (-2,-3 ºC'ye) düştüğünde bitki tamamıyla ölür. Fidelerin tarlaya dikilmesinde ilkbahar donlarının sona ermesi gerekir. Domateslerde çoğunlukla gece ve gündüz aralarında 6 ºC ile 8ºC'lik bir farkın bulunması istenir. Gündüz sıcaklığının 19-26 ºC, gece sıcaklığının 14-18 ºC olduğunda durum iyi olur. Döllenme olayının ısı ile çok yakın bir ilgisi vardır. Domates çiçek tozları 10 ºC ve daha yukarı derecelerde istenilen biçimde çimlenerek döllenme yapılabilmekte ve sıcaklık 15 ºC'nin altına düştüğünde meyve tutma olasılığı da azalmaktadır. Düşük sıcaklıkta polen tozu çok az oluşur, kısmi döllenen şekilsiz meyveler ortaya çıkar. 40 ºC'nin üstünde ise çiçek tozları ölür ve meyve teşekkülü olmaz. Fide yetiştirme materyali tavlı ise sulamaya sebep yoktur. Aksi takdirde, fide yetiştirme materyali ile doldurulmuş fide torbaları ya da fide yetiştirme kaplarının iyice sulanması ve sonra tohum ekimi yapılması gerekir. Tohumların 3-4 saat ıslatıldıktan sonra ekilmeleri çimlenmeyi kolaylaştırır. Tohumlar 1-3 cm derinliklerde ekilmelidir. Tohum ekimini takiben bir daha hafifçe sulanması yararlıdır. Kimyasal gübreler tohum ekiminden en az 15 gün öncesinde fide yetiştirme materyaline karıştırılması gerekir. Tohumların çimlenmesi için en uygun toprak sıcaklığı 12-15 ºC olmalıdır. Bu sıcaklıklarda tohumlar 5-13 gün arasında çimlenir. Domates fidelerinin en uygun şaşırtılma vakti kotiledon yapraklarının tam gelişmelerini tamamladıkları ve yere paralel oldukları zamandır. 
 
Fide dikimi ilkbahar don tehlikesinin tamamıyla kalktığı, toprak ve hava sıcaklığı 12-15 ºC'yi bulduğu zaman yapılır.
Domates Yetiştiriciliği

Dikim çoğunlukla tohum ekiminden tahmini 7-8 hafta sonradır. Tarlaya dikimde çiçek açmış ya da meyve tutmuş domates fideleri dikilmemelidir. Bu benzeri fidelerin gelişmeleri yavaş olup, bodur kalır, verimleri azalır. Dikmeler akşama doğru yapılsa daha uygundur, fideler güneş altında bekletilmemelidir. Fideler tahmini 15-20 cm boylanınca çoğunlukla dikime hazırdır. Bölgemizde Şubat sonu Mart başından bu yana fide dikimi yapılır. Dikimde can suyu yeterli verilmeli, can suyu ile beraber, kök ve kök boğazı hastalıklarına karşı gerekli olan ilaçlamalar yapılmalıdır. Fideler dikildikten 2 hafta sonra birinci çapa yapılır. Masuralar üstünde yetiştirilen domateslerde çapa çoğunlukla işçiler tarafından yapılır. Tarla tarımı halinde yapılan geniş sahalarda ise traktör ile çekilen çapa makinelerinden yararlanılır. 1.çapadan 2-3 hafta sonra 2. çapa yapılır. Bu devrede bitkiler 30-35 cm kadar boy aldıklarında sırık çeşitlerde 2. Çapa ile beraber sırık da dikilir. Bu çapalamalar anında boğaz doldurma işlemi de yapılır. 2. Çapadan sonra yabani otlar ayıklanır, kaymak tabakası kırılır, toprak havalandırılır ve topraktaki nem korunur.Domates nemi sever. Su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalanır. Toprak nem eksikliğinin en hassas olduğu dönemler; çimlenme, çıkış, çiçeklenme ve meyve oluşumu dönemleridir. Çok toprak nemi vegetatif gelişmeyi hızlandırır. Meyveler ceviz iriliğini alıncaya kadar gerekmedikçe sulama yapılmamalı, daha sonraki devrede, yağışlı bölgelerde 2-3, kurak bölgelerde 4-5 defa sulama yapılmalıdır. Açık tarlada, çiçeklenme dönemi içinde su eksikliği, küçük meyvelerde çok dökülmelere sebep olur .

Yayınlanma Tarihi : 23.01.2016 10:22:33

Domates Yetiştiriciliği Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Domates Yetiştiriciliği"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Pirinçli Domates Çorbası

Pirinçli Domates Çorbası ; Domatesin bir çok faydası olduğu bilinmektedir. Salataları, çorbaları, yemekleri, reçeli ve bir çok çeşidi yapılmaktadır. Yemeklere domates koymak, vitamin ve mineral ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşılaya...

Domates Soslu Köfte

Domates soslu köfte, özellikle köfte çocuklar tarafından oldukça beğenilerek ve severek tüketilen bir besin kaynağıdır. Özellikle etteki protein çocukların gelişimi açısından büyük yarar sağlamaktadır. Köfteye her türlü farklı mal...

Kremalı Domates Çorbası

Kremalı domates çorbası, herkesin çok beğenerek tükettikleri domates çorbasının krema ilave edilip hazırlanması, çorbaya ayrı bir lezzet vermiştir. Kremalı domates çorbası tahmin edilenin aksine hazırlanması oldukça kolay bir ç...

Şehriyeli Domates Çorbası

Şehriyeli Domates Çorbası, Sıcak çorbalar kış ayların da içimizi ısıtan yiyecekler arasındadır. Ülkemiz de birçok çorba yapılır. Hemen hemen yerşeyden de çorba yapılmaktadır. Bu çorbaları büyüklü, küçüklü herkes tüketir. Çorbalar...

Sütlü Domates Çorbası

Sütlü Domates Çorbası; Kilosuna dikkat eden hanımlar, ne yiyeceğim sıkıntısı çekenler, hem kalorisi düşük hem besleyici hemde besin değeri yüksek olan sütlü domates çorbasını denemelerini tavsiye ederim. Kolaylık temin edeceğiniz...

Domates Suyu

Domates Suyu: Bol ve çeşitli vitaminleri, mineralleri ve faydalı organik asitleri ile tıbbi değeri çok yüksek bir sebze olan domatesin, vücudumuza kükürt, fosfor ve organik sodyum verdiğini vurgulayan uzmanlar, bir domateste bulun...

Domates Çorbası Kremalı

Domates çorbası kremalı, özellikle büyük küçük herkes çorbayı severek tüketmektedir. Pek çok çeşit çorba bebekler, çocuklar ve yetişkinler için sofrada vazgeçilmeyen bir lezzettir. Çoğunlukla evde yapılan çorbalar daha besleyici b...

Domates Yemeği

Domates Yemeği, Domates şüphesiz yemeklere en lezzet veren sebzelerden biri. Faydalarını birebir yaşamış biri olarak, domatesin her çeşit yemeğini denemekten çekinmedim. Gerçekten abartı değil. Düzenli ve yeterli miktarda yendiği...

Domates Soslu Makarna

Domates soslu makarna, genellikle domates hemen her yemeğin içinde sıklıkla kullanılan bir besin ögesidir. Özellikle yaz aylarında en sık tüketilen domates pek çok çeşitteki nefis yemeklerin içinde kullanılmaktadır. En çok favori...

Kurutulmuş Domates

Kurutulmuş domates ; Sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan domatesin, hem yemeklerde hemde kahvaltıda yiyeceğiniz harika lezzetlerinden biriside kurutulmuş domatestir.İster kahvaltınızı, isterseniz de yemeklerinizi veya...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

domates, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Aralık - 2017